Sant Miquel de Serarols - Santa Cília

27 de Gener de 2010

Recorregut:
Mirador – Sobiranes – Sant Miquel de Sorerols – Santa Cília – Baumes de la Clota – Grau del Noguer – Sobiranes – Mirador

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortida de Vic a 2/4 de 8 amb una temperatura de – 4º C, en direcció a l’Esquirol i continuar per la crta. de Tavertet. A uns 5 km hi ha un pal indicador, a la dreta, que condueix a la casa de Sobiranes. Seguim uns 3 km d’aquesta pista que segueix paral·lela a la crta. de Tavertet i deixem el cotxe davant mateix d’un altre senyal indicador. Som al mirador sobre la vall del Noguer. Total 26 km

Itinerari:
Ens posem a caminar a ¼ de 9. El dia de moment es molt fred i amb un terra completament gebrat; però ja veiem el sol. Continuem per la pista i arribem a la casa de Subiranes. Masia molt antiga, amb un finestral gòtic i una típica porxada que ennobleix la façana.

Masia de Subiranes

Passem pel davant i anem seguint la pista que surt a l’esquerra de la casa i passa pel costat d’una granja de porcs.

Més endavant el camí passa sota el turó del castell d Sorerols. Aquest antic castell està documentat a partir de l’any 1072. Important obra de defensa i estatge, de la qual queden només llenques de parets i el basament de la torre, en mig d’una atapeïda vegetació, ben apreciables entre l’alzinar i arrapades vora el cim del turó.

Turó del castell de Sorerols

L'accés a les restes del castell és una mica dificultós, doncs l'espessa vegetació, les fulles mortes del terra, i la forta pendent, tot plegat dificulten una mica la pujada.

Restes de paret del castell

Anem seguint el camí, ample i sense apreciables desnivells. Arribem en una cruïlla de camins, La Creu del Castell, amb un cartell indicatiu. El de l’esquerra baixa cap a Santa Cília. Seguim el camí de la dreta, que segueix de dret fins a l’ermita de Sant Miquel de Sorerols

Desviació cap a Sant Miquel

Aquesta preciosa església romànica, molt ben restaurada, es troba encimbellada en un petit turó a una altitud de 780 m. Original del segle XI i consagrada el 1095.

L’església manté íntegra l’estructura. És d’una nau amb arcs torals i, en el tram immediat a l’absis, té una fornícula oberta en el gruix del mur de cada banda. L’exterior de l’absis es revesteix amb grups de tres arcuacions entre lesenes .

Exterior de l'ermita

El portal amb doble ressalt sobre l’adovellat de mig punt conserva les portes de roure guarnides amb aplicacions de ferramenta en doble rinxolat.

Portal d'entrada

La bellesa d’aquesta ermita romànica és un al·licient per a la seva visita.
El Museu Episcopal de Vic guarda un encenser d’aram repussat datat al darrer terç del segle XIII.

Ermita de Sant Miquel

Després de contemplar aquesta ermita, desfem un tros del camí fins a la cruïlla i continuem cap a Santa Cília. Anem seguint la pista forestal que arriba fins a Santa Cilia baixant en forta pendent fins al arribar en un revolt mol tancat.

Lloc on deixem la pista

Aquí deixem la pista (per fer drecera) i seguim per l’esquerra un corriol enmig d’un bosc molt espès. Després de passar pel costat d’unes gran roques al mig del bosc arribem a Santa Cília o Cecília de Sorerols.

Voltants de Santa Cília

L’esglesiola de Santa Cília és una humil ermita en ruïnes, romànica del segle XI. Situada a la punta d’un turonell, té al seu davant un panorama formidable i impressionant, vers les fondalades de Sau.

Restes de l'ermita de Santa Cília

Esmorzem en aquest lloc, tot contemplant al nostre davant la magnífica fondalada de la Vall de Sau i les riberes del Ter flanquejades per els alts esperons de roques vermelles.

Vista del pantà de Sau

Seguim la ruta, ara en direcció a les Baumes de la Clota. L’accés és bastant fàcil, seguint el camí que comunica Santa Cília i desviant un curt ramal per un camí carreter molt curt i planer; sota les gegantesques roques.

Sota les Roques del Migdia

A les ruïnes de la Clota, masia-balma aixoplugada sota l’enorme monòlit anomenat la Roca del Migdia, s’hi veuen divisions en estances, i l’emplaçament del forn de pa. Les restes de parets que tancaven completament la gran balma, estaven fetes amb morter de calç i sorra. Aquesta balma és bastant gran i de molta capacitat. Havia estat habitada fins a principis del segle XIX.

Baumes de la Clota

Continuem el camí ara en direcció a la masia del Noguer. Abans d’arribar-hi veiem a la nostra dreta la Roca de l’Abeia. Superba proa roquera d’un llarg contrafort que es desprèn de la muntanya; preciós i aeri mirador sobre la Riera de Balà.

Morro de l'Abeia

Arribem al Noguer i contemplem el conjunt d’edificis, d’atraient aire camperol, i en el que s’aprecien reformes de vàries èpoques. Té una porta adovellada a l’entrada principal. Hi ha una escala exterior i pòrtic molt gran, sota teulada. El conjunt d’edificis, d’atraient aire camperol, s’aprecien reformes de vàries èpoques. En l’actualitat aquesta masia està deshabitada.

Masia del Noguer

Deixem la casa a l’esquerra i ens enfilem per el grau del Noguer (antic camí del Noguer a Sobiranes). Desprès d’una forta però curta pujada sortim al Collet de la Creu. Aquí enllacem amb la pista forestal per on hem passat a l’anada. Estem molt a prop de la casa de Subiranes. Passem pel costat de la casa i en poc més de 20’ arribem al mirador del Noguer. Final de la ruta d’avui.

Grau del Noguer

"Plantacions" de panells solars prop de la casa de Subiranes

Recorregut: 8’8 km.
Alçada màxima: 809 m
Alçada mínima: 652 m
Desnivell: 157 m

Arribem a Vic a ¾ d’una.