Pels voltants de Sant Pere de Falgars d'en Bas

16 d’Abril del 2008

Torrent de la Faja - La Codina – Molí de la Faja – Font de la Faja Coll d’Uran – Sant Miquel de Castellò – Pibernat - Pla de Falgars – Falgars d’en Bas – Torrent de la Faja.

Marxem de Vic a 2/4 de 8 en direcció a Olot passant per Cantoni i Rupit; just abans d’arribar a l’Hostal de la Devesa, al final d’una llarga recta amb un senyal indicador, trenquem a l’esquerra en direcció a Falgars. Aquesta carretera és bastant estreta i cal anar molt en compte. Deixem el cotxe just abans de creuar el Torrent de la Faja en una trencall a l’esquerra. Estem molt a prop de Falgars. Fem un total de 42 kms.

Ens posem a caminar a 2/4 de 9. De moment el dia es presenta força be. No i ha por de pluja.

En l’excursió d’avui hi ha la novetat de poder comptar amb l’ajuda d’un GPS que porta en Lluís. Tenim tota la ruta carregada en el GPS i podrem comprovar com funciona sobre el terreny.

Comencem a caminar en direcció a la casa de la Codina. Al arribar-hi trobem moltes tanques i portes per creuar la casa. Passem per una palanca i podem deixar la casa enrere.

Seguim en tot moment la ruta del GPS que és el camí que fem. Veiem que està senyalitzat amb monjoies i marques vermelles però molt esborrades. Anem seguint el camí i després de ¾ d’hora arribem al molí de la Faja. La casa del molí és força gran; el seu estat està molt deteriorat. Si no fos per l’encintat de bigues de ferro que hi ha a tot el voltant, l’edifici estaria en ruïnes.

Poc després, a les rodalies del molí de la Faja, veiem uns petits tolls d’aigua. Es tracta del naixement del Fluvià. Just al costat mateix hi ha un pou per aprofitar l’aigua i una font. Degut a les pluges d’aquestes últims dies el terra torna estar amarat d’aigua i per les rieres i torrents hi baixa aigua.

Seguim el camí en forta pendent i arribem al port de la Faja, la panoràmica se’ns obre amb les cingleres d’Aiats i Cabrera i amb l’espectacular Puigsacalm en primer terme.

Aquí comença a l’esquerra, una curta però molt exigent pujada que ens situa al pas de l’Osca de Cabrera. Aquest era l’antic camí al castell de Cabrera, suposadament la seva única comunicació al segle XV.

Nosaltres seguim el camí principal i arribem al Coll d’Uran a 1.196 m. Fins aquí tot el recorregut ha anat molt bé. El mapa i el GPS han coincidit correctament. Es a partir d’aquest coll quan veiem que la ruta que tenim entrada al GPS no coincideix amb la realitat... Conclusió: la ruta extreta del mapa de l’Alpina no és correcta. No existeix aquest camí. Tenim uns moments de dubtes i finalment optem per seguir el camí que amb senyals de color groc ens portarà fins a Sant Miquel de Castellò.

Avui ens cal esmorzar força ràpid, doncs hem perdut molt el temps entre mirar el mapa i el GPS.

Fem l’últim tram de camí que passa per boscos d’extenses fagedes i desemboca al camí que prové de Falgars cap a Sant Miquel.

Finalment arribem a Sant Miquel de Falgars o de Castellò. Magnífic mirador abocat a llevant, a 953 m d’altitud. S’hi troben les restes d’un castell medieval. Antiga fortificació dels vescomtes de Bas i avui refugi del GEIEG (Grup Excursionista i Esportiu Gironí).

Aquest castell ja és documentat al 1.066 i només es conserva un tros de muralla, la cisterna i la capella. Aquesta edificació també està molt lligada a les guerres remences i concretament amb l’històric capitost Francesc d Verntallat (1444-1488). La visió en aquest punt de tota la vall, Pirineus i serralades properes és senzillament superba.

Situats novament al camí d'accés a l'ermita cal marxar per l'esquerra ja en direcció a Falgars. Seguim el GR-2. Es passa una tanca metàl·lica i se segueix avall deixant un camí que ascendeix per la dreta. El paisatge s'obre entre algunes arrodonides i grans alzines. Font de Pibernat, situada abans d'arribar al mas homònim, que és una bonica construcció amb els corrals i paises separats a l'altra banda de l'edifici principal. Actualment està deshabitat i en precari estat de conservació.

Travessem el torrent conegut com el Clot de Pibernat. Passem per una ampla tanca metàl·lica i més endavant deixem a l’esquerra el mas de la Freixadella, ja amb les cases de Falgars ben properes i finalment arribem al Pla de Falgars i al nucli de Sant Pere de Falgars.

A Falgars es té una bona panoràmica de tot l’entorn, destacant-ne els Pirineus, però també de la propera serra de Cabrera. Al costat de l’església de Sant Pere surt un camí que hi mena. L’altiplà de Falgars esta situat a 954 m. d’alçada i constitueix una magnífica balconada, des de on es domina una panoràmica espectacular. Actualment el veïnat està ocupat per la finca de La Coromina.

L’església de Sant Pere amb àbsis semicircular i les lesenes llombardes típicament romàniques dels segles XI XII. Al costat mateix s’hi troba l’edifici de les antigues escoles restaurat com a refugi de muntanya.

Seguim finalment per la forta baixada, després d’observar el salt de La Coromina, que ens porta al punt de l’inici de la ruta.

Total recorregut: 12’25 kms.

Arribem a Vic a 3 /4 de 2.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Pagina dedicada a Falgars d'en Bas
http://www.facebook.com/pages/Falgars-den-Bas/357836397937?ref=ts